30 jaar Honda Fireblade

RIDING THE BLADE

Hij kwam in 1992 op de markt en veranderde de manier waarop sportmotoren gebouwd en bereden werden. De CBR900RR is een van de belangrijkste motoren uit de geschiedenis en dertig jaar na datum blijft de Fireblade een icoon in de Honda line-up. Om te ervaren of de oer-Blade anno nu zijn iconische status nog waarmaakt, namen we hem mee voor een ritje...

De Honda CB750 Four wordt algemeen gezien als de stamvader van alle sportmotoren, maar misschien is dat wat kort door de bocht. Het was immers de Fireblade die dik twee decennia na de komst van de CB zorgde voor een echte omwenteling. Terwijl de CB750 al snel concurrentie kreeg van andere Japanners – die eigenlijk gewoon iets later klaar waren met hun motor dan Honda – was de oer-Blade gedurende een half dozijn jaren vrij van concurrentie. Kawasaki had in ’68 bijvoorbeeld een 750 klaar, maar toen Honda net iets eerder kwam, besloten ze hem om te bouwen tot een 900. Desondanks had de CB750 binnen de twee à drie jaar er al wat te duchten tegenstanders bij. Dat was bij de Fireblade wel even anders.

Vrij van concurrentie

Het duurde zes jaar voor een concurrent met een antwoord kwam op de revolutie die Honda ontketend had. En zelfs dan… Ook al was de R1 in 1998 sneller, lichter en sterker dan de Blade, in principe deed Yamaha gewoon iets wat Honda met de Blade al jaren deed: meer vermogen uit minder cc’s halen en het gewicht laten zakken. Dat in combinatie met het voor die dagen hoogwaardige rijwielgedeelte en het opvallende design waren de sleutels tot het succes van de Blade. Een succes dat de basis vormde voor alle sportmotoren die nadien zouden volgen.

Geen bad boy

120 pk en 185 kg, geef toe; het zijn waarden die we nu niet meer als extreem ervaren. In ’92 lag dat anders. De verhalen rond - en bijgevolg het imago van - de Blade werden ietwat aangedikt. Journalisten die terugkeerden van de internationale perslancering op Philip Island hadden de mond vol over het steigerende voorwiel en het extreme karakter van de Blade. Tot meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar het gaf de Fireblade meteen ook een imago van bad boy. Ten onrechte. Want Tadao Baba, de geestelijke vader van de Blade, hield jarenlang vast aan het principe van Total Control. Pas een jaar of zes geleden stapte Honda ervan af. Gewoon omdat anno 2022 (en dat is zo al enkele jaren) openklasse motoren niet langer breed inzetbaar moeten zijn, maar gewoon afgerekend worden op één ding: rondetijden. En dat zorgt voor pk-brakende monsters die nog maar door een klein publiek benut of gesmaakt kunnen worden. De laatste versie van de Fireblade lijkt nog wel op die van dertig jaar geleden, maar zowel qua techniek als qua concept hebben die motoren weinig meer gemeen.

Terug naar de oorsprong

Honda streek in de jaren zestig neer in Europa en koos Aalst – of all places – als zijn hoofdkwartier. Aan het Wijngaardveld in Aalst zijn er nog steeds kantoren van Honda Europe en HRC. Maar de logistieke toevoer gebeurt vanuit de haven van Gent, op een (stevige) steenworp daar vandaan. Het is daar dat in 1992 de Fireblades voor het Europese continent van de boot rolden. Zo ook ons testexemplaar. We vonden het een goed idee om tijdens deze test naar de Gentse haven te rijden en de ’92 Blade terug naar de plek te brengen waar hij dertig geleden voor het eerst in Europa aankwam. En het was nog een leuke rit ook! Happy 30th anniversary, Blade!

Wake-upcall

Niet zo de eerste nazaten van de 1992 Fireblade. Tot 1998 veranderde er bitter weinig aan Honda’s vlaggenschip. Je zou kunnen stellen dat Honda wat op zijn lauweren rustte. De Yamaha R1 was op dat vlak een wake-upcall. Eentje waarop Honda eigenzinnig reageerde. Vanaf 2000 werd de Fireblade een stuk competitiever en extremer, maar anderzijds bleef het concept van Total Control gehandhaafd. De Fireblade bleef succesvol en is uitgegroeid tot een icoon. Wat die eerste Blade in 1992 teweegbracht, dat heeft geen enkele andere sportmotor sindsdien gedaan. Dat Honda zijn 2022 CBR1000RR-SP in een 1992 kleurstelling brengt, is dus een passend eerbetoon.

Rijden met de oer-Blade in 2022

Tijdens een vergelijkingstest in 1998 tussen de Yamaha YZF-R1 en de CBR900RR Fireblade, liet toenmalig wegracekampioen en testrijder bij het blad MotorWeek Louis Wuyts noteren: “Die Fireblade, dat is eigenlijk een beetje een tourmotor.” Komende uit de mond van een man die uiteindelijk achttien nationale titels zou veroveren, werd daar wat smalend om gedaan. Maar als we vandaag met die 1992 Fireblade rijden, voelen we dat Wuyts’ woorden veel waarheid bevatten. Wat toen als extreem gezien werd, was het eigenlijk niet. Dat Total Control-concept was meer dan een term. De zithouding op de oer-Blade is comfortabel. Ons testexemplaar is goed bewaard gebleven en rijdt exact zoals hij moet. Aanvankelijk hapt de vier-in-lijn wel even naar adem als we bij lage omwentelingssnelheden het gas plots opendraaien, maar na een half uurtje komt de Blade er helemaal door. Wat verse benzine door de carburatoren jagen en het motorkarakter komt weer helemaal tot leven.

Alles doet het nog

De Blade pronkt met een karakter dat eerder gematigd is, maar wel met een zeer egaal verdeeld vermogen en een mooie eindrush. Op een lang, recht stuk zwiept de Blade vlot naar de kaap van de 200 km per uur. Op bochtige wegen stuurt hij erg precies en het is eerlijk gezegd een plezier om nog eens met een 16-inch voorwiel bochten te pikken. Moeilijk te vergelijken met hoe het er in 1992 aan toe ging, maar geschoeid op de Bridgestone S21 sportbanden, is het best mogelijk dat de Blade nu beter stuurt dan toen. Temeer omdat de Fireblade standaard op Michelin Macadams geleverd werd, een band waar zelfs menig toerrijder de neus voor ophaalde. Modern schoeisel op de velgen doet onze Blade dus zeker geen kwaad. Alles werkt nog wonderwel op onze testmotor. De verklikkerlichtjes voor de knipperlichten doen het zelfs nog en de dubbele klok laat nog perfect snelheid en toerental zien. Enkel de manuele choke blijft niet meer vanzelf open staan, bij het koud starten moeten we hem dus een minuutje of zo vasthouden. Iets wat we na enkele meters al vergeten zijn. Het is een waar plezier om met de CBR900RR op pad te gaan. Romige viercilinder kracht, sportieve maar niet al te extreme zithouding en een motor waar nog altijd naar omgekeken wordt; zelfs dertig jaar na zijn lancering weet de CBR900RR nog als geen ander een lach op ons gezicht te krijgen!